}کارکرد|بررسی|تحلیل| تحلیل و بررسی} شبکه های اجتماعی در عصر جهانی شدن
ارزیابی ترافیک شبکه های اجتماعی ۲۰۱۴
شبکه اجتماعی ایران سو: iransoo
شبکه اجتماعی
همچنان که الگوهای ارتباطی بهطور روزافزونی از مرزهای ملی فراتر میرود، آمار اتصال به اینترنت وکاربران آن بهطور تصاعدی در حال افزایش است. انتشار پرشتاب اینترنت، ماهواره فناوری های دیجیتالی، رابطه همزمان بین بخشهای وسیع ی از جهان را ممکن ساخته است. درنتیجه بسیاری از کنترلهای ملیاطلاعات بیتاثیر شدهاند. امروزه نقش رسانهها و میزان نفوذ آنها در تهیه سیاسی جوامع بر کسی پوشیده نیست. گاهی از نظریهپردازان ارتباطات معتقد هستند که امروز جهان در دست کسی است که رسانهها را در اختیار دارد. نقش عمده رسانهها در شکلدهی به افکار عمومی باعث شده که ارزش رسانهها تا این میزان مورد تذکر قرار گیرد.
ممکن است آنگاه که پژوهشگر آفریقایی در کنفرانس باشگاه رم تحت عنوان: «جهان در آستانه قرن بیستویکم» گفتار خود در مورد «عصر نوین فرهنگ و ارتباطات» را با این عبارات به انتها برد، کسی سخنان او را چندان جدی نگرفت؛ او معتقد بود که «زمان کنونی تمام میشود و عصر تازهای شروع میگردد. تهم اکنون در هیچ زمانی بشر برای بقا تا این میزان به قدرت انطباق و تخیل نیاز نداشته است. عصر نو فرهنگ ارتباطات، در وهله نخست، عصری است که آدم باید در آن شجاعت خود را متحول نماید .» (آلوین، لی، ۱۳۷۸: ۵۵)
اما سرعت تغییرات ارتباطی و فرهنگی در انتها قرن قدیم و سالهای آغازین سده جدید ، ارزش سه مفهوم کلیدی قدرت تخیل، قدرت انطباق و شجاعت تحول را برای تداوم حیات دولتها، فرهنگهای ملی و – در سطحی انتزاعیتر- حتی تمدنها بهخوب ی نشان داده است. شبکههای اجتماعی مجازی دو نقش مهم را در تغییر سیاسی جامعههای امروزی برعهده دارند. ازیک سو فرهنگ توده را نشر میدهند از طرف دیگر منبع تغذیه نخبگان جامعه با هدف نوآوری و ابداع هستند ، به جمله دیگر شبکههای اجتماعی مجازی حلقه اتصال محیط بزرگ یا جامعه کل با محیط کوچک است. هر از عوامل اصلی نوزایی خلاقیت، علت تحرک و پیشبرنده گسترش سیاسی است. بحث جهان ی شدن و مقوله رسانهها چنان با یکدیگر پیوند خوردهاند که تصور تجربه کردن جهان یشدن بدون رسانهها و بهمخصوص شبکـههای اجتماعی مجازی، محال بهنظر میرسد. «ادوارد سعید» نویسنده فلسطینیالاصل ساکن آمریکا که دارای دیدگاههای انتقادی در مسائل سیاسی، فرهنگی اجتماعی است، مینویسد: «لیبرالها معتقد هستند گسترش شبکههای اجتماعی مجازی نه فقط کنترل بر زندگی آدم ها را بیشتر نخواهد کرد، بلکه زمینه قدرتیابی افراد در مساوی سازمانها دولت را افزایش میدهد. فرایند جهان ی شدن، نوعی آبعضی نسبت به ارزشهای مشترک بشری را پدید آورده است. در صورتی که دولتها بتوانند مفاهیم جدید امنیتی را برای باز تعریف کنند دیگر مجبور نیستند لشکرهای عظیم نظامی خود را تقویت کنند.» در تعریف قدرت نرم باید گفت که این قدرت توانایی شکلدهی به ترجیحات افراد دیگر را داراست. بهجمله دیگر جنس قدرت نرم از نوع اقناع و جنس قدرت سخت از مقوله «وادار و اجبار» کردن است. قدرت نرم تبلیغات سیاسی نیست بلکه مباحث عقلانی و ارزشهای عمومی را حاوی میشود. هدف قدرت نرم تاثیرگذاری بر افکار عمومی خارج و پس داخل کشور است. وسایل رابطه جمعی در جهان امروز جهان های ذهنی غیرواقعی را به جهان مخابره میکنند. آنها دیگر به انتقال واقعیـت فکر نمیکـنند، بلکه واقعـیتهـا را میسازند. هدف رسانهها از قدرت نرم در ابتدا مدیریت افکار عمومی نیست، بلکه رسانهای در این عرصه خوب است که بتواند با افکار عمومی حرکت نماید و خود را سازگار با آن نشان دهد. حکومتها و حاکمانی که توانایی آیندهنگری، ارائه هویت فرهنگی مناسب در عرصه جهان ی شجاعت ترک پاسخهای کهنه به سوال های نو را نداشته باشند، ملتشان را به آستانه انقلاب خیزشهای اجتماعی سوق میدهند.
جهان امروز در معرض دگرگونی، تغییر و تحولات فزایندهای قرار دارد، به خصوص حرکت به سمت سوی “دهکده واحد جهان ی” و در هم ریختن نظامها و سازمانهای ملی موجود. در عین حال بروز و ظهور چالشها و بحرانهای نو در عرصههای سیاست، فرهنگ، اقتصاد، امنیت و… در جهان ایجاب میکند که این تحولات و جریانها به دقت مورد تحقیق و مطمع نظر قرار گیرد و مهمتر اینکه فاکتورها، عوامل اسباب موثر در خیزش، تسریع یا سمت سو دادن این حوادث تغییرات نیز باید ارزیابی و مورد معرفت قرار گیرد. رسانههای رابطه جمعی بهویژه شبکههای اجتماعی مجازی، در عصر حاضر نقش عمده مهمی را در عرصه تغییر و تحولات اجتماعی بر عهده دارند و این وسایل منشأ بسیاری از تحولات معاصر، راهنما کنترلکننده جریانها و تحولات در جهان محسوب میشوند.
در جهان معاصر که موسوم به «عصر اطلاعات و ارتباطات» است رسانهها تمام چیز را در تسخیر در آوردهاند؛ کارکرد ارزش رسانهها بر کسی پوشیده نیست. یکی از کارکرده ای ویژه رسانهها، و خصوصا شبکههای اجتماعی مجازی، اطلاعرسانی و پوشش خبری است. این مجموعهها با ایجاد پوشش خبری کامل در زمینههای مختلف اعم از اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و…، سعی در جهت دهی به افکار عمومی بهسمت اهداف خود را دارند. به همین دلیل ، معرفت شیوه اطلاعرسانی شبکههای اجتماعی مجازی در رابطه با حوادث و تحولات جهان ی، امری لازم و ضروری پنداشته میشود.
به گستردگی حوزه تسلط شبکههای اجتماعی مجازی در جوامع امروزی و نیز برخورداری این پدیده از ویژگی سیال بودن و حرکت پویامدارانه، لازم است که همگام با رشد و تکامل تکنولوژیکی و محتوایی شبکههای اجتماعی مجازی، در ابعاد مختلف، کارکرد آنها، بهمخصوص نقش آنها در تحولات اجتماعی، در عصر جهان ی شدن مطالعات صورت بگیرد.